Followers

Monday, February 28, 2011

menonton tv boleh dapat penyakit..so kurangkan..

dicuri dalam GOOGLE....
selalunya ramai yang gemar mehabiskan masa lapang dgn menonton tv.
aku bru tau ja la dia x bgos rupa2nya...
sebab dia x bagos rasanya smua pon tau kot..
membawa kelalaian kepada kita...lagipon lau slalu sgt tgk dekat cm budak ni xpasai2
kena wat sepek tebal2..hahahaha
rabun meyh...
“Dalam kajian pada 2005 membabitkan penggunaan peralatan berskrin termasuk televisyen, komputer dan telefon bimbit mendapati aktiviti masa lapang golongan muda ialah 87 peratus melayari internet, 73 peratus menonton televisyen, 42 peratus bermain permainan video.

“Keseluruhannya,
kesan negatif rentetan daripada masalah ini membawa kepada peningkatan masalah kegemukan, berat berlebihan serta diabetes yang membahayakan kesihatan jika tiada perancangan melakukan aktiviti lain bagi menggantikan masa menonton televisyen,”
dicuri dalam GOOGLE....
budak ni mmg nk buta kot noh.
oleh itu aku disini nak sarankan kepada smua yg gemar sangat tgk tv ni.
kurangkan la tgk tv tuuuuu..
banyak lagi bnda berfaedah leh wat...
apa kata ampa p jogging ka..mancing ka..
p jalan2 ka..
p la wat pa pon yg leh keluar peluh.
lagipon kan tgk tv slalu sgt jadi malas lepas tu mula la berat badan naik..
ha.!lepas ni igat jgn slalu sangat tgk tv...

Sunday, February 27, 2011

jangan tdo lama2 nnti rugi.....


DICURIK DALAM GOOGLE IMAGES

tido ni bkn tak bagos ..
dia baik untuk kesihatan.tapi lau dah lama sangat tdo x baik lak..
ok sini aku nk ceritakan psal tdo ni
mmg la kita tdo 5jam 6 jam atau slbihnya kan..
tp adakah ampa smua tau ......

jika kita tdo 6jam sehari
1/4 hari kita tdo....
jika umur kita skrang ni dalam lingkungan 20 tahun
cuba kira 1/4 x 20 tahun =kita dah ambil masa 5 tahun untuk tdo..
itu bg 6jam sehari

jika 8jam sehari yg slalu kita gunakan untuk tdo
1/3 harikita tdo kan
jika umr 20
1/3 x 20 = 6tahun 6bulan dan 7 hari cm2.

NI PON SAMA AMIK KAT GOOGLE GAK.HEHEH


alangkah bazirnya kita tdo saja kan..
ini bru tdo.
xtermasuk makan kita ,tdo kita
perjalanan harian lain
bayangkan jika kita kurangkan tdo dan melakukan perkara berfaedah...
????
apa kan jadi pada diri kita??
aku rasa la kan..msti kita leh jadi lagi baik..
ini bru kiraan tdo malam x termasuk lagi tdo siang o balik kelas..
aduhai....sedihnya

Saturday, February 26, 2011

kawan ttp kawan!!!!!!!!!!1

salam....aku post ni pon saja2 ja..
aku nk tau gak la sejauh mana kawan???
kawan tttp kawan..
if kawan 2 baik pon dia ttp kawan kan
if dia jahat skali pon dia ttp kawan kan
if dia mulut longkang pon dia ttp kawan kan
if dia cam haram/celaka pon dia ttp kawan kan
if dia suka wat best pon dia ttp kawan kan
if dia buta it pon dia ttp kawan kan
if dia ni slalu nk menunjuk pon dia ttp kawan kan
if dia ni suka kata kat org dia ttp kawan kan
if dia ni x terer mana pon dia ttp kawan kan
if dia ni suka berdengung n up cepat walaupon skit dia ttp kawan kan
if dia ni suka berjudi dia ttp kawan kan
if dia ni kaki munum dia ttp kawan kan
if dia ni kaki pompuan dia ttp kawan kan
if dia ni suka p berfoya2 dia ttp kawan kan
if dia ni suka wat terok dia ttp kawan kan
if dia ni jiwang nk mapuih dia ttp kawan kan
if dia ni batu api neraka dia ttp kawan kan
if dia ni suka study dia ttp kawan kan
x kira la apa kwn kita ,apa skali pon dia.
dia ttp kawan...
baik buruk itulah kawan kita
dan ingat lah selalunya
kawan yg disangka baik xsemestinya akan membantu kita if dalam kesusahan
dan ingatlah kawan yg disangka busuk buruk x elok itulah xsemestinya xkan tolong kita bila
kesusahan..

hargai la kawan anda...jgn la nk bg dia sakit ati ka
nk pekena ka, nk wat bahan ka.
nk jock2 untuk bahan ketawa ampa ka.
nk wat ayat cam celak* ka..
sedar la diri kita 2..
setakat mana lla kita ni kan..
lau nk dibandingkan dgn org lain..
kita smua serupa...

awat ang igat ang bajet bgos!!!!!!!!

mmg la ang rilek.cool
tp xkan nk pertikai hak orang kan.xpatut la cm2
bgos tara mana sangat ang.sempoi mana sgt..
nk perli2 pa?
apa masalah ang ngn aku????
ada aku kacau periuk nasi ang.
ada aku dok mntak tolong ang ka>
awat la.klu aku da prob ka ada aku nk mntak ang tlg?
xda kan..so jgn la nk wat cam bgos..cam set2 lam lak.
aku tau la sapa aku dan aku rasa x perlu la nk wat cm ang 2
gila2 .... ang x tara mana sangat pon...
setakat ada tutttttttttttt. dan tutttttttttttt
p mam la...
aku x kisah la idup aku nk cmna pon
aku nk tacing p mam la kat aku..
apa masalah ang nk perli2 aku...awat ang dah ckp pngalaman..len orang len la weyh
aku xda masalah pa pon ngn ang..
ada aku dok kata ang..ada aku kata n kutuk o perli2 ampa semua???
xda kan
aku juz ikot ja apa ampa ckp...aku turut ja..xpnh pon nk kta aku ni bgos...
awat aku ni xda prasaan ka....tinggi mana sgt darjat ang?
awat ang pasaipa?
knowledge dah cukup sgt ka
ala stakat ngaji skali aku kat poli xda makna la weyh.
lau ang stdy oversea ka pa ka ok gakla..
nk ckp aku ni pa pon...
igat la weyh idup cam roda tp ang jgn rasa dri ang 2 slalu kat atas.
mmg aku pelik dari org.
lantak aku la apa aku nk wat?k

Wednesday, February 23, 2011

walaupon barai tp value dia...aiyoooo....leh tahan la

ni smua stuff vespa yg menggila walaupon body barai..
x silap aku smua ni stuff geng indon pya vespa

2dia...meriahkan

walaupon barai kan...wah....suka la

nak cita kat semua blogger tentang CEWICEKSAN

ok..sblom ni aku mmg nk cita
tp rasa ari ni kot brunk mula bercerita...sblom2 ni entri aku byk yg apa yg terlintas
mungkin ada xpaham n xkisah sebab bg aku tulis blog ni mcm tulis zine cita ttg scene o apa2.
bg aku apa cara penulisan kita hanya la untuk menyampaikan sesuatu msg n antara sampai atau tidak terpulang kepada pembaca. sbb antara msg aku antara ada secara lngsong /jelas dan ada x jelas.ada kias2nya..

ok.ni aku juz nk story skit2 pasai aku..
cewiceksan.blogspot.com
nama cewiceksan ni mai dari satu cerita dimana berlaku secara x langsong
cerita btol dan mngkin satu tragedi..
seperti smua tau cewi bermaksud apa ya..tp cam cewi la..gedik cam2 kot...
yang ceksan di blakang ni hasil nma sorang darai/pondan atau bapok nma dia x silap mat usin pa xtau.lebih kuang la.pas2 nma pompuan dia sally kot..

gambar curik kat google sebab xda la gambar dia

dlm diam x diam terlekat nma ceksan kat dia...dia slalu mai dok lepak kot belah2 ni, n slalau di kacau masyarakat.hahahahah
tp disebab kan prangai dia yg gedik lekat la cewiceksan..
dan perkataan ni slalu digunakan dulu apabila seseorang buat prangai pelik o gedik..
contoh ayat:"ang ni cewiceksan la,gedik sana ,gedik sini,...."
lebih kuang cam2 la...
last2 aku tertarik ngn nma cewiceksan 2......hahahaha...


kepada blogger lain...saya ni seorang pemalu.
takot.xpandai.xreti berdikari n suka sgt boros..
hahaha
i2 la sikit sebanyak saya..
nk tau lagi dak????????

mntak maaf la ya ..cita ni x terlibat yg idup mau pon dah nk mati....






kawan2 saya suka benda pelik2..


orang akan berhati mulia if.....

hmmm..yg ni la aku terperasan ttgg bnda alah ni.
sesetengah orang ja la.x semua..coz.orang cmni mmg x patut wujud kot.
tp mntak2 bawak ubah la..
if seseorang 2 dalam keseusahan contoh nk meminjam duit o nk mntak duit
apa dia akan wat..hahaha.
mesti ayat kalah mak inang ...cewiceksan gla...mula la start puji melambong2. padahal sebelom ni
haram x penoh nk baik cm2...

satu lagi jika dia dipulau o di boikot kawan2 mula la dia cari yg orang dia slalu caci dia slalu makki.
xda kawan bru nk mai cari...cmna nk cakap ni>>>????suck life i ever had,

huhuhuhuhuh..aku igat la kan.apa nk jadi pon aku xtau...
aku kadang2 aku pon x paham ngn life dunia..mmg la sat atas sat bawah tp..
awat jadi cmni..dah jadi lumrah yang dibawah akn dipijak yg berada diatas?>
pasaipa?
dlu ckp smua sama la....sapa patut diperslahkan..
if lau nk tau lagi kita ni idup rasanya slalu ditindas kot....entah la pikir2kan la

lagi pon saya bkn ahli parlimen mana dia kebabasan bersuara saya???
ops termasok politik lak..k stop sai bnda ni..

satu persoalan lagi ?
ptptn halal o x???????
slamat mencoba...

Tuesday, February 22, 2011

KAMI BLOGGER UTAGHA

sebenarnya saya dah btol2 xpaham..tp cmni ka..
by the jalan,
nama aiman suhaimi,
nma blog cewiceksan
link blog. cewiceksan.blogspot.com


apa2 pon rasa cam btol kot...so lau salah cita nah
aiman mai dari baling kedah.

Monday, February 21, 2011

bagi pendapat aku la kan...apa aku rasa!

menurut pengalaman n menurut apa yg aku dah lalui..
manusia ni macam2 ada.
aku pon x la baik mana kanuntuk menilai orang.
aku bkn manusia sempurna tp ini la hasil yang aku dapat.hehe

1.ada orang yang nk bergaya walaupon terpaksa melepaskan bnda yang lagi penting untuk life dia, mybe kan.dia sanggup k key ell sbb nk gLAmarous.nk hambat populariti.agar orang kg nnti tgk .wau!hotstuff.hot gla.jgn la bajet.kata orang biar papa asal bergaya..jgn la cm2.

2.orang yg suka memaksa,orang yang kejan masa orang.kejan pada kerja orang.sampai apa kerja wat orang dia nk kacau.pattern ni jenis suka kacau orang n paksa wat keja dia..apa igat dia 2 sapa.
hakikatnya leh wat orang xsuka n menjauh kan diri.

3.orang yang idup ngn life dia sorang ja.pattern ni mmg x kcu org, apa masalah pon sorang2 ja
jgn la.nnti gla lak.hehehe..mmg bgos x menyusahkan orang tp sampai memudaratkan diri apa cerita plak.kesian kan.

4.orang yang terlalu percaya cinta sebab orang ni akan frust gla if pompuan 2 maen2 o tinggal kan dia.lagipon org ni mungkin terpengaruh movie o cerekarama tv kot.hehehe

5.aku igat la kan.orang idup puak2 ni x brapa nk bgos la.sbb bkn membawa ke muafakatan tp membawa pecah belah...xsuka la cmni

6.orang yang apa orang cakap 2 profite maker.btol x?
meniaga x salah tp yg menipu orang yang x brapa nk cerdik ni jadi maslh.suruh masok skim ni skim nu.n bg janji kemewahan yang singkat la tp last2 apa yang ada.muka dia pon x nmpk.emm

7.orang yang slalu megah ngn harta kemewahan.padahal bkn harta sndiri pon i2 smua mak pak dia yang pya...
benci!!!!!!!

8.orang yang mengambil idea orang n mengaku dia pya idea...ish2 x patut..

9.budaya menindas x baik kan.so jgn.tnggalkan.

10.orang yang baik didepan n tikam belakang.jenis ni suka pecah belah orang ..jadi batu api neraka la 2.
emmm aku rasa la kan..aku dah byk kali terkena.tp nk leh wat pa.baik buruk kawan n juz diamkan
diri n jauhkan ja la..

11.orang yg sgt mencintai n sanggup wat pa saja demi cinta.padahal cinta x kekal.
cinta pada orang akan pergi,cinta hanya satu iaitu cintai la Allah.sesungghnya if kita cinta padaNya x rugi malah untng n dekat la diri kita dng Nya.

12.sayang pada seseorang yang x menyayangi kita umpama?????
emm,telah berusaha terbaik untuk dia, untuk dapatkan dia.tp x tau lak pasaipa x mau.mngkin
x nsom x da pelajaran tnggi.tp tlg la xplen dgn sopan jgn lak g dok maki2 dia lak kan.
hhhhm,

aku rasa la byk lagi lau nk tulis smua aku pon hang la,maklum la..nnti smua 2 dapat kat aku lak
sbb mak aku ada ckp dlu jgn iri hati jgn sakit ati kat org jgn la ada hasad dengki n apa2 ja la yang x elok..nnti smua dapat kat kita balik.k la noh...
mari la kita muhasabah diri n jadi yang lebih baik dari sblom

Saturday, February 19, 2011

gelisah!

sejak 2 menjak ni hidup x menentu larh..
adus pasaipa...aku rasa perlu dekat kan diri lagi la dengan yang MAHA ESA.
aku wat ni xkena.wat tu x kena.
aku igat la kan..akuda wat salah la.
emm
kena bertaubat la.lagipon aku lani slalu gak la x p kuliah.
adus....warning letter dah sampai...xkan nk kena GB lak..
aku x paham..hidup aku serba x menentu...
mengapa!kenapa!aduhai....
tlg la beri aku pentunjuk...
manusia if ada keggalan bru nk igat.bru nk nyesal
aku la 2..
aku insan lemah kowt...adus......
help me!!!!!!1111

wah sakan dah skrang blogger utara


dah design bju....hehehe..
leh la nk satu kan...huh


apa kata wat satu perjumpaan kepada
bloger2 utagha KBU
wat la kat mana2 hehehe...sokong sahja

Thursday, February 17, 2011

aku pon xtau...

hmmmm...
ujan jenih best kot tadi.aduyai
laptop aku hampir2 hancur
nasib bek boh lam plastik
lau dak tauk abis..
rugi mampuih,..
aku nk ckp pa la mlm ni aku pon xtau.
so merapu p la.
emmmmmm....bila la nk leh jadi kaya.
apa ampa nk wat.???
lau tya skunk mesti akan ckp nk p mekah , nk tlg mak ayah.'nk bantu kluarga kan
tp bila dah kaya jadi pa?????
awt ada tanggang? owh...aku pon takot gak.aku nk idup sederhana sudah..
bersyukur la apa yg ada...mana yang dah kaya 2 bg2 la kot yg mana x mmpu 2...
k salam

Wednesday, February 16, 2011

apa nk jadi ngn remaja zaman skunk????


bercinta atau berkasih ni xda masalahnya sangat..
ada juga kebaikan nya.
tp yang melebih ni la...aku pon x pahm pasai pa nk jadi sampai cmni
mula2 pgg2 tgn
pas2 mula la..


kalau dah jadi cmni...mula timbul orang ketiga..
setan ,iblis yang menghasut dan akan menyesatkan manusia
.dah cm2 mula la nk sumbng..
yang x tahan , mereka yang x berdosan menanggung bala
orang yg vertanggungjawab


kesian bayi ni...yang xtau apa2 erti....
menanggung dosa mak pak yang x bertanggungjawab
tp slalu nya yang buang bayi ni
dpa yg x kawen
yang hanya tau memuaskan nafsu ja





katakan tidak

bertanggungjawab la

Tuesday, February 15, 2011

Demokrasi di kampus mati? ~Aziz Muda

Bukan sekadar mengganggu dan bertindak kasar kepada para pelajar, tetapi wartawan Harakahdaily yang diundang membuat liputan sidang akhbar kumpulan Pro-Mahasiswa (Pro-M) Universiti Malaya (UM) turut dihalang dari menjalankan tugas oleh pihak keselamatan kampus itu pada 11 Februari.

Sebelum itu, para pelajar berkenaan telah pun dikenakan tindakan tidak sepatutnya apabila nama-nama dan nombor-nombor kad matrik mereka telah diambil, walaupun mereka hanya berkumpul dengan aman untuk mengadakan sidang media yang dijadualkan jam 11 pagi di Gazebo, Kompleks Perdanasiswa UM, Kuala Lumpur.

"Awak dari mana?" tanya salah seorang pihak keselamatan UM kepada wartawan dengan kasar.

Setelah dijelaskan dari Harakahdaily serta ditunjukkan kad perakuan media keluaran Jabatan Penerangan Malaysia oleh wartawan, beliau bertanya pula sama ada kehadiran wartawan Harakahdaily untuk mengadakan liputan sidang media itu dengan kebenaran pihak pentadbiran UM atau sebaliknya.

Pertanyaan tidak masuk akal itu terpaksa dijawab oleh wartawan agar pihak terbabit bertindak dengan profesional kerana ia merupakan sesuatu yang tidak perlu, memandangkan kedatangan wartawan ke majlis itu adalah atas jemputan pihak terbabit.

Lebih jauh dari itu, wartawan Harakahdaily juga terpaksa menjelaskan kepada pihak berkenaan bahawa selaku pihak media, para wartawan berhak mengadakan sebarang liputan atas sebarang majlis yang diadakan oleh pelbagai pihak di mana-mana sahaja, apatah lagi jika diundang.

Oleh itu, prosedur yang diajukan kepada wartawan Harakahdaily itu juga ternyata sesuatu yang tidak perlu, amat jauh menyimpang dan ia tidak sepatutnya diperkatakan oleh pihak terbabit ketika seseorang wartawan sedang berada di sesuatu kawasan untuk menjalankan tugasnya.

Menyedari tindakannya itu salah, pihak keselamatan berkenaan kemudian beredar meninggalkan wartawan Harakahdaily lalu terus menyinga kepada para pelajar terutama kepada kepimpinan pelajar yang ingin mengadakan sidang media berkenaan.

Insiden tersebut merupakan sebahagian dari kejadian yang berlaku di UM semalam, apabila sidang media kumpulan Pro-M diganggu oleh pihak keselamatan kampus itu selama 15 minit sambil meminta agar sidang media itu dibatalkan dan kumpulan berkenaan bersurai.

Sebelum kejadian itu berlaku, puluhan mahasiswa sedang bersedia untuk bersama-sama kepimpinan Pro-M bagi menjayakan sidang media yang dirancangkan itu.

Sebaik kepimpinan Pro-M hadir di Gazebo, beberapa orang pihak keselamatan mengarahkan mereka bersurai, manakala salah seorang pegawainya pula dengan lantang bersuara, "Saya minta kepada semua bersurai. Kalau tidak bersurai, saya akan hantar nama kamu ke HEP (Hal Ehwal Pelajar). Tolong fikir masa depan (kamu) dan emak ayah kamu di rumah."

Sebelum itu, sepuluh pegawai keselamatan sudah pun mengambil butiran peribadi mahasiswa yang masih tidak bergerak. Mereka memberikan kerjasama yang baik kepada pihak keselamatan dengan masing-masing menunjukkan kad pelajar dan tidak juga membalas balik kekasaran mereka serta tidak juga mengeluarkan sebarang kata-kata yang tidak sepatutnya.

Akhlak mereka ternyata terpuji walaupun mereka dikasari dan dihalang dari mengadakan sidang media. Mereka sebaliknya berusaha memujuk pihak keselamatan agar memahami apa yang ingin dibuat, tambahan pula pihak media juga sudah pun bersedia membuat liputan terhadap majlis yang akan diadakan.

Namun dalam masa yang sama, pihak keselamatan tidak juga menunjukkan sebarang sikap untuk bertolak ansur. Mereka sebaliknya terus bertindak kasar untuk menghalang sidang media tersebut, sehingga sanggup membunyikan siren dari kereta peronda keselamatn untuk tujuan mengugut dan menolak beberapa orang pelajar kerana enggan bersurai.

Ketika itu, jumlah pelajar yang datang sudah semakin bertambah kepada hampir 100 orang. Walaupun dihalang, mereka tetap bersemangat untuk mengadakan sidang media itu.

Kekentalan semangat mereka menjadi semakin bertambah apabila Presiden Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Ahmad Syazwan Muhammad Hasan, Setiausaha Politik PMIUM, Ahmad Sabri Jamaluddin, Timbalan Presiden PMIUM, Siti Nazirah Majid dan kepimpinan PMIUM lain bertegas untuk terus mengadakan sidang media itu.

Ahmad Syazwan dan Ahmad Sabri, dalam keadaan dihalang dengan keras untuk mengadakan sidang media itu, terus mengarahkan rakan-rakannya naik ke tempat duduk teratas di Gazebo sambil melaungkan kata-kata semangat, "Hidup! Hidup! Hidup Mahasiswa!", "Bangkit! Bangkit! Bangkit Mahasiswa", "Student Power".

Sejurus kemudian bunyi siren daripada kereta peronda keselamatan dimatikan, tetapi pelajar-pelajar berkenaan hanya sempat meneruskan sidang medianya sekitar 10 minit sahaja kerana diganggu pihak keselamatan yang dinyatakan sendiri oleh pihak keselamatan menerima arahan dari pihak pentadbiran UM sendiri.

Dalam sidang medianya yang penuh kepayahan itu, Ahmad Syazwan menyuarakan rasa kesalnya dengan tindakan pihak keselamatan itu dan ia turut disifatkan sebagai insiden untuk "kematian demokrasi di kampus".

“Ia sebagai usaha untuk menutup kebebasan bersuara. Nak buat sidang media, disekat, malah nombor kad matrik diambil," katanya.

Pada sidang medianya itu, Ahmad Syazwan menjelaskan, Pentadbiran UM akhirnya telah 'mengalah' dengan tuntutan kumpulan Pro-M kampus berkenaan dengan bersetuju memenuhi dua daripada empat tuntutan mereka berhubung pilihanraya kampusnya pada 21 Februari ini.

Persetujuan tersebut dicapai selepas mereka bersemuka hampir dua jam dengan Naib Canselor UM, Prof Ghauth Jasmon pada malam Khamis lalu.

"Daripada empat tuntutan, dua telah diterima dan dua lagi masih tidak dijelaskan (statusnya pada kami). Kami masih belum menerima respons daripada pihak pentadbiran," katanya.

Selain itu, katanya, UM akhirnya telah membatalkan bengkel tiga hari persediaan calon serta menggugurkan K Puniamurthy sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) selepas perkhidmatan panjangnya selama tiga tahun, manakala tempatnya kini diambil alih Pengarah Teknologi Maklumat UM, Dr David Asirvatham.

Menurutnya, keputusan hasil pertemuan enam wakil pro-M dengan Ghauth Jasmon dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Prof Datuk Dr Rohana Yusof itu dimaklumkan kepadanya pagi ini. Ia dimaklumkan sendiri oleh Rohana melalui SMS.

Katanya, bengkel yang asalnya dikhususkan kepada mahasiswa itu kini ditukarkan kepada "kursus penerangan perlembagaan" dan terbuka kepada semua pihak, termasuk kakitangan universiti.

Kehadiran ke majlis tersebut pada jam 9 pagi esok di Dewan Tuanku Canselor (DTC) adalah "wajib" kerana ia akan dihadiri oleh Ghauth dan Pengerusi Lembaga Universiti, Tan Sri Arshad Ayob.

Sementara dalam kenyataan akhbarnya yang diedarkan, Pro-M universiti itu turut mempertikaikan syarat wajib menjadi calon yang dikenakan, dengan menyertai bengkel persediaan tersebut.

Bantahan lain terhadap penganjuran bengkel itu antaranya terdapat beberapa perkara "yang masih mengelirukan" seperti kelewatan tarikh dan tempat kursus dimaklumkan, proses pemilihan apabila calon yang memohon bertanding akan dihubungi semula untuk diberitahu sama ada layak menyertai bengkel itu ataupun tidak.

Di samping itu, turut berlaku pilih kasih atau tindakan berat sebelah, apabila terdapat calon lawan mereka daripada kumpulan Penggerak Mahasiswa diterima borang permohonan mengikuti bengkel selepas tamat tempoh.

Tuntutan mereka yang masih tiada keputusan jelas pula adalah mengenai pembatalan pelaksanaan sistem eletronik (4E) dalam proses penamaan calon, pengundian, bantahan dan rayuan dalam pilihan raya kampus dan permintaan dilanjutkan tempoh empat hari berkempen.

Jumlah hari Saiful tidak mandi bercanggah~ Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 14 Feb: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini didedahkan dengan keterangan yang bercanggah oleh saksi pihak pendakwaan berhubung jumlah hari Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak mandi atau tidak mencuci punggungnya.

Dalam keterangan terdahulu, saksi pihak pendakwaan menjelaskan Mohd Saiful tidak mandi atau tidak mencuci punggungnya selama empat hari, tetapi hari ini hanya dinyatakan selama dua hari sahaja.

Pakar jagaan kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Khairul Nizam menjelaskan, Saiful tidak mandi, tidak membuang air besar dan tidak mencuci punggungnya selama dua hari disebabkan kesakitan pada bahagian anusnya.

Beliau menjelaskan demikian ketika menjawab soalan peguambela S N Nair sebagai sebahagian bukti Saiful benar-benar diliwat oleh seseorang yang didakwa oleh Saiful seorang tokoh terkemuka, Anwar Ibrahim, dalam perbicaraan kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bersambung hari ini

Sementara sebelum itu, peguam pasukan pembela kes liwat Anwar menegaskan tiada bukti air mani dikesan pada Mohd Saiful Bukhari Azlan kerana tiada ujian yang sewajarnya dijalankan untuk memastikan perkara tersebut.

Salah seorang peguam Anwar, Sankara Nair berkata, meskipun keputusan makmal Hospital Kuala Lumpur (HKL) menunjukkan adanya kesan air mani, tetapi tiada ujian-ujian yang standard dijalankan untuk mengesahkan perkara itu.

Menurut beliau, laporan kimia juga tidak mengambil kira ujian-ujian standard yang harus dijalankan untuk menentukan sebarang kehadiran air mani.

Dalam soalannya kepada ahli patologi forensik HKL, Dr Siew Sheue Feng, beliau berkata, di peringkat antarabangsa terdapat ujian-ujian yang standard seperti itu yang diamalkan seperti PSA 'antigen' dan RSID yang akan memberi gambaran tepat mengenai air mani.

Dengan merujuk kepada laporan kimia, Sankara berkata, laporan kimia juga menunjukkan bahawa kesan air mani sendiri ada ditemui pada seluar dalam dan seluarnya.

“Bagaimanapun perkara ini tidak dicatatkan oleh anda?” soal Sankara yang turut diakui oleh Dr Siew bahawa beliau memang tidak mengambil catatan.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah yang mendengar perbicaraan hari ini menetapkan perbicaraan akan disambung pada hari Rabu ini mulai jam 8.30 pagi.

Turut hadir dalam perbicaraan hari ini peguam Karpal Singh dan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

Peguam Sankara ketika bercakap kepada pemberita kemudian berkata, keterangan yang bercanggah dari saksi pendakwaan mengenai jumlah hari Saiful tidak mandi atau tidak mencuci badannya itu, pasti akan memudahkan pihaknya mengemukan hujah-hujah lebih konkrit dalam perbicaraan akan datang.

Singer: Album: Song: Dustbox Sencillos y Otras Tomorrow

Moonlight said
How was today? Did you have a great time?
We nodded slowly at him, hand in hand
If sunrise comes before you and me

Please dont cry
This is not at all a sad parting
Oh cuz we can definitely meet again
Tell me your funny stories
Till sunrise comes before you and me

Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
I dont wanna go back home alone
Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
i wanna be with you forever

I promise i ll come back
to our favourite place to see you again
i dont want you to change
Never lose your bright lit eyes

Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
I dont wanna go back home alone
Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
Tomorrow is close at hand

Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
I dont wanna go back home alone
Wish tomorrow wouldnt come
Wish tomorrow wouldnt come
Tomorrow is close at hand
I gotta make this journey alone again
Ill take a great today to tomorrow

You and me go to different ways
but this is a happy ending
This is a happy ending

muse ~ unintended

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I’ll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

Before you

Tips Motivasi – 6 Langkah Asas Bagaimana Menangani Masalah

1. Fahami sebabnya

Kenapa masalah muncul? Masalah berpunca dari kesilapan Anda – kesilapan dalam bertindak, kesilapan dalam berfikir, kesilapan dalam berniat, kesilapan memasang matlamat, kesilapan berimaginasi. Masalah situasi yang tak Anda ingini. Anda tak akan dapat elak. Untuk menangani masalah dari peringkat asas, fahami dulu sebabnya. Sebab apa masalah muncul? Ia berlaku sebagai cara untuk menunjuk Anda cara yang betul. Masalah dimunculkan untuk Anda nampak langkah yang betul. Dalam perspektif lain, Tuhan menurunkan masalah pada Anda sebagai balasan kepada perbuatan Anda, mungkin Anda ada buat dosa tanpa pernah meminta ampun.

2. Gali kepositifan disebalik masalah.

Setiap yang berlaku, pasti ada kebaikan tersirat di dalamnya. Masalah berlaku semata-mata untuk membuat Anda berubah. Jangan menyerah pada masalah. Jika Anda dilanda masalah, cari apa yang baiknya masalah tu. Sebagai contoh, jika Anda dilanda masalah kekurangan duit, kebaikannya, Anda akan terdorong untuk rajin bekerja atau berniaga supaya Anda berduit. Kenapa perlu gali kepositifan disebalik masalah? Supaya Anda nampak jalan keluar dari masalah, bukan buntu sebab dilanda masalah.

3. Optimis masalah tu boleh selesai.

Optimis adalah sikap dimana Anda yakin apa yang Anda usahakan boleh berhasil. Anda nampak di mana jalan keluar, Anda dapat rasakan apa yang Anda buat boleh mendatangkan kesan selagi Anda terus berusaha. Makin berusaha, makin nampak kesannya. Dalam menangani masalah, Anda perlu optimis. Anda perlu hadirkan rasa yakin bahawa masalah Anda boleh selesai. Setelah menggali hikmah di sebalik masalah (kepositifan) Anda perlu hadirkan rasa yakin masalah Anda boleh selesai, janji teruskan berusaha hingga masalah berjaya diselesaikan sepenuhnya.

4. Fikir penyelesaian, bukan bebanan.

Inilah aspek terpenting bagaimana menangani masalah. Fikirlah penyelesaian masalah, bukan memikir bebanan masalah. Jika Anda dilanda masalah secara tiba-tiba, terus fikir bagaimana menyelesaikannya. Elak merasa terbeban oleh masalah, elak berkata tentang masalah Anda. Meluah masalah tu boleh, tapi jangan amalkan kerana asyik meluah akan menyebabkan Anda tak nampak jalan keluar dari masalah melainkan Anda meminta pendapat bagaimana nyelesaikan masalah. Fikir penyelesaian masalah, Anda kena bercakap dan berbincangan mengenai penyelesaian masalah. Hati Anda kena yakin Anda kini menuju kepada penyelesaian masalah, bukan berlegar-legar di dalam masalah.

5. Tulis, buat, lihat prestasi.

Setelah Anda memikir jalan penyelesaian masalah, langkah seterusnya, tuliskan penyelesaian-penyelesaian itu. Kenapa? Sebab Anda perlu mengingatkan diri sendiri bahawa Anda sedang berusaha menyelesaikan masalah. Cara ini akan membuat Anda dapat mengelak dari merasa terbeban oleh masalah, sebaliknya mendidik minda Anda supaya memfokus pada usaha menyelesaikan masalah. Tulis penyelesaian masalah yang Anda boleh fikir, buat apa yang Anda fikir tadi, pastu lihat perkembangannya cemana. Kaji, adakah Anda nampak masalah Anda makin boleh diselesaikan atau makin bertambah?

6. Bertindak, bertindak, bertindak.

Kereta tak bergerak apabila minyaknya tak ada. Sepiring mee kari segera Maggi tak sedap di makan apabila rempah karinya tak ada. Duit tak akan ada bila Anda tak ada kerja. Begitu jugalah dengan masalah. Masalah tak akan selesai bila Anda tak bertindak. Selesaikan masalah. Elak hanya merasa terbeban oleh masalah. Sebaik-baik cara menangani masalah adalah dengan bertindak menyelesaikannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...